Pedra Seca - BENVINGUTS A LA PLANA DE SECÀ

UN PAISATGE DE PEDRA SECA

Al mon rural trobem una gran quantitat de construccions bastides amb pedra que donen resposta a múltiples necessitats existents a l’època en què es van construir. És la tècnica que coneixem com “pedra seca” o “pedra en sec”. Aquesta tècnica –o, més ben dit, conjunt de coneixements i tècniques- consisteix a aixecar qualsevol construcció amb pedres de l’entorn immediat sense cap material de cohesió, com ara la calç o el guix. D’aquesta manera s’han erigit una gran diversitat tipològica de construccions, en la seva major part relacionades amb l’economia tradicional agro-ramadera, l’explotació del bosc i l’abastament d’aigua: cabanes o barraques, masos, marges, aljubs, basses, escales, ponts, estructures de caça, forns de calç o d’oli de ginebre, etc. Es tracta d’una arquitectura sempre integrada en l’entorn, i que en algunes zones s’ha practicat amb tanta profusió que ha contribuït decisivament a la configuració del paisatge local.

(Extret del text de Joan Reguant per a la candidatura internacional “L’art de la pedra seca: coneixements i tècniques” presentada per 8 estats europeus per ser inclosa en la Llista Representativa de Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO).

UN RECONEIXEMENT INTERNACIONAL

“L’art de la pedra seca: coneixements i tècniques” va ser inclosa l’any 2018 en la Llista Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO. La Plana de Secà de l’Alt Camp és un paisatge representatiu d’aquesta arquitectura popular, com ho podem veure en les pintures de Jaume Mercader i altres artistes de l’Alt Camp (enllaç web museu de Valls); Recorrent rutes com la de la Capona al Pla de Santa Maria o els camins rurals de qualsevol poble de la Plana podrem contemplar multitud d’exemples d’aquestes construccions que engloben saviesa popular, bellesa i protecció del medi.