
REFLEXIONS SOBRE LA PLANA (3)
Teixir complicitats
Per Ruth Troyano Puig.
“Creiem en el respecte pel paisatge i en la potenciació de l’activitat agrària i això diu molt de la cultura de la Plana”. Elisa Ribé és enòloga i des de fa 10 anys elabora vins al celler familiar Mas Bella, a Masmolets. Reconeix la Plana de Secà com un territori d’oportunitats que té la virtut de sostenir un dels pocs reductes del país on s’hi desplega la tríada mediterrània: “Moltes espècies naturals i animals conviuen amb la pagesia i els hem de donar valor. És cert que l’extensió més gran és el conreu de la vinya i potser els altres productes com l’oli d’oliva verge extra, la garrofa, el pa, les melmelades… han quedat amagats, però tots som peces d’un engranatge que dinamitza l’economia rural”, dirà. “Hem de creure’ns que allò que fem a l’Alt Camp és tan bo o millor que el que arriba de fora. La pandèmia ens ha donat l’oportunitat de redescobrir-nos”, afirma amb convenciment.
L’aturada pel Covid-19 els ha fet reflexionar i han entès que obrir la porta del celler i seure el visitant a peu de vinya, és decisiu per apropar el paisatge i assaborir-ne els fruits, però també i principalment per albirar la dimensió humana de qui el cuida. “Aquest any, el turisme ha estat més d’interior i més introspectiu, però també hem fidelitzat més als visitants perquè hi hem tingut una relació més directa i estreta”, comenta Ribé, a propòsit de la iniciativa “La nostra vinya, el teu jardí”, promoguda per la DO Tarragona. Té clar que el futur passa per concentrar més esforços en l’enoturisme: “Hem vist que hi ha un interès gran del consumidor per descobrir les persones que cultivem i habitem la Plana”.
El vi és el paisatge embotellat, però també la interpretació respectuosa que en fa l’enòleg. Els vinyaters Eduard Sanromà (Celler Sanromà), Albert Domingo (Celler Tuets) i Cesc Boronat(Celler del Cesc) comparteixen filosofia i generació. “Els nostres són vins de vinya ecològica, amb filtratges suaus, llevats autòctons i varietats tradicionals… I sumem diferents graus d’experiència, que també compartim”, explica Sanromà, que fa de portaveu. La reducció dràstica de vendes per la pandèmia els ha portat a buscar solucions imaginatives com la d’unir-se per vendre un lot amb vins dels tres cellers, a distància. “Som tres amics que fem vi i hem fet una proposta econòmica que hem volgut que sigui la màxima representació de l’Alt Camp enològic. Ajuntar-se és un gest que ve de lluny; caçar o recol·lectar també es feia en grup a la prehistòria. No som competència”, dirà taxativament Sanromà. Insisteix en què el territori que els acull “és un petit reducte de semi calma” i que a nivell enològic els dona molt de joc perquè hi ha diferents tipologies de sòls: calcaris, fluvials –amb còdols- i argilosos. També la geografia que els reuneix és poderosa: “L’Alt Camp és muntanya i les seves conques, són rius i és marinada. És un territori amb molt de potencial i ho ha de seguir sent, perquè els joves se l’estimen cada vegada més. I el treballen”, afegirà. Per Sanromà, el vi viu “una dolça revolució”, però l’enòleg observa que “falta relleu generacional a d’altres sectors com la fruita seca. Hi ha professionals que treballen molt bé, però cal fer un pas endavant i atorgar un valor diferencial al producte de sempre. Falta temps i relleu, però arribarà”, comenta, amb optimisme. Al seu petit celler de Vila-rodona, les idees bullen al ritme de les fermentacions. Vins ancestrals i brisats marquen un futur creatiu i lluminós a l’Alt Camp. “Amb l’amic vinyater Oriol Pérez de Tudela hem comprovat com els vins blancs de vinya vella – macabeu, parellada, cartoixà, malvasia i xarel·lo vermell…- tenen un molt bon envelliment. Amb el pas del temps resulten salins, minerals, frescos, cruixents… Poden competir amb els grans vins de Catalunya. Per justícia que ens tocarà ser reconeguts”, reblarà Sanromà.
“Més enllà dels calçots i dels castells, que han ajudat i que han tapat també, l’Alt Camp és l’horta del Camp de Tarragona, rica en cultius, en paisatges, en vins i en gastronomia”, explica Adam Albert, responsable de màrqueting d’Adernats. Fa anys que un equip jove i dinàmic posa en valor els binomis cultura i vi i vi i gastronomia a la Vinícola de Nulles, amb el modernisme i el paisatge ocult de teló de fons. “Fa 15 anys fèiem una visita guiada pelada, quan pocs feien enoturisme. I molt de pressa vam identificar que a cinc minuts teníem unes vistes brutals, des de Miramar a les Muntanyes de Prades, però també al Mediterrani”, comenta per justificar les visites a l’exterior del celler. Trepitjar paisatge i teixir complicitats ha estat una constant a Adernats: “Mostrem un semicercle muntanyós que es propici per elaborar vins blancs i caves, però també per cultivar el calçot, l’avellana, la garrofa, l’oli d’oliveres centenàries… Hem anat fent tot un procés de donar-ho a conèixer a través de l’enoturisme. I quan aquest paisatge es coneix, el vincle es fa per sempre”, afegirà Adam Albert. Amb el Covid-19, han hagut de parar, reflexionar i transformar-se: “Hi ha certes mesures que han vingut per quedar-se. Descartem els esdeveniments massius i ens encarem cap a una visita més personalitzada i més al detall, a l’aire lliure. Lliurem al visitant mapes i copes per fer pícnics a la natura, en espais habilitats. És més self-service… I les calçotades seran amb grups tancats i tot passarà a la vinya”. No es resignen, son flexibles. Han posposat pel 2021 el calendari d’esdeveniments que tenien previst aquest any per commemorar les 100 collites d’Adernats. També la sortida al mercat d’un macabeu de vinya vella, de la verema del 99. I, mentrestant: “Apostarem més que mai pel públic local, el que sempre ha vingut i el que sempre tornarà si els proposem iniciatives enoturístiques diferents”, diu convençut Albert. En moments complexos, la xarxa de complicitats a dins i a fora del territori, fa menys feixuc el camí: “Fa 20 o 30 anys semblava que el model cooperatiu estava destinat a desaparèixer i ara el cooperativisme torna a estar de moda. Les aliances ens permeten posar en valor tot el que ofereix l’Alt Camp i ens calen més que mai. Avancem quan col·laborem… Nosaltres som el que som perquè tenim pagesos, però també restaurants, botigues, empreses de serveis i artistes al voltant nostre”, explica el responsable de màrqueting d’Adernats.
En temps incerts, la responsabilitat, la solidaritat, l’ajuda i l’equitat tornen arreu i a la Plana de Secà de l’Alt Camp també i especialment, per recosir iniciatives, productors i cultius que, fins ara i per inèrcia, caminaven solts.