Rutes i punts d'interès - BENVINGUTS A LA PLANA DE SECÀ

Logos Rutes

Ruta del Forn Teuler (Nulles) Pedania medieval de Casafort, i el bosc del Lluc.

Antic forn teuler i construccions de pedra seca. Bones vistes sobre els turons.

Logos Rutes

Ruta de les alzines ( Nulles) Pedania de Bellavista, i vistes de la Plana de Secà de l'Alt Camp.

Poblet de Bellavista amb la seva capella, les construccions de pedra seca, el pont de l'Hospitalet i unes impressionants vistes sobre el camp.

Logos Rutes

Ruta de la Síquia ( Nulles) Pont d'En Busquets

Passem pel Pont de Busquets, una síquia empedrada antigament utilitzada per a la recollida d'aigua i també podem veure construccions de pedra seca. Molt bones vistes sobre Vilabella i Nulles.

Logos Rutes

Ruta del Forn Teuler (Nulles) Antic forn teuler

La ruta passa pel llogaret de Casafort, pel camí trobem construccions de pedra seca, i també creua el bosc del Lluc, grans vistes d'una part del terme de Nulles i, a la llunyania, veiem les muntanyes de Prades.

Logos Rutes

Ruta de la Capona (El Pla)

Les diferents barraques de pedra seca.

Aquesta ruta, ubicada al Pla de Santa Maria, permet fer un sorprenent recorregut de gairebé 2 km entre camps de conreu i boscos, tot descobrint les construccions de pedra seca més rellevants d'aquest indret de l'Alt Camp.

Logos Rutes

Ruta dels Cellers Cooperatius Noucentistes

Adernats cooperativa de Nulles, Cooperativa d'Alió, Cooperativa de Vila-rodona, Cooperativa Cabra del Camp.

Aquesta ruta uneix cinc pobles de la Plana Agrícola de Secà, amb els cellers Cooperatius d'estil Noucentista. Aquestes edificacions de la pagesia popular van ser totalment dissenyades, o reformades parcialment per l'arquitecte Cèsar Martinell.

Logos Rutes

Ruta al Pont d'Armentera-El Cossiol.

Pedania medieval de Casafort, i el bosc del Lluc.

Contruccions de pedra seca. El Cossiol de la Solera.

Logos Rutes

Ruta del Cister: de Stes.Creus a Figuerola del Camp

Monestir de Stes. Creus, barraca El Cossiol (Ruta de la Capona), Nucli antic i església romànica de St. Ramon (El Pla de Sta. Maria), i el poble de Figuerola del Camp. Molt recomanable a la primavera amb els ametllers florits.

La Ruta del Cister uneix els 3 monestirs cistercencs de les nostres comarques (Santes Creus, Poblet i Vallbona de les Monges) i travessa els municipis de: Aiguamúrcia (monestir de Santes Creus), Pla de Santa Maria, Figuerola del Camp, Montblanc, l'Espluga de Francolí, Vimbodí i Poblet (el monestir de Poblet), Blancafort, Solivella, Vallbona de les Monges, Rocallaura, Passanant i Belltall, Forès, Rocafort de Queralt, Montbrió de la Marca (Sarral), Cabra del Camp i el Pont d'Armentera.)

Logos Rutes

Ruta de les Capelletes Votives de Vilabella

Visita guiada pel nucli antic de Vilabella, passant pels punts d'interès històric i també amb aturades en les diferents capelletes votives que hi trobem. Es continuarà amb una visita al Museu Pinacoteca, gestionat per la Fundació Mn. Romà Comamala, en la qual podrem gaudir d'una col·lecció de pintura religiosa dels segles XVI a XIX i de les escoles catalana, espanyola, italiana i flamenca.

Logos Rutes

Cooperativa Agrícola d'Alió

Alió. Exterior visitable

Edifici realitzat per l'arquitecte Claudi Duran Ventosa l'any 1911, i reformat per Cèsar Martinell el 1917.

Logos Rutes

Església de Sant Bartomeu d'Alió

Edifici d'estil barroc i neoclàssic.

Exterior visitable. Horari missa: diumenges a les 13:00

Logos Rutes

Santuari del Loreto de Bràfim

Estil neoromànic

Està situat als afores de la vila. L'edifici va construir-se entre els anys 1889 i 1892, després d'haver estat enderrocada la primitiva ermita del segle XVII. Té planta de creu llatina. L'absis és poligonal i conté el cambril de la Mare de Déu arquitecte modernista Josep Maria Jujol hi va fer intervencions. Per exemple, a la bassa i font exterior, adornada amb un ànec metàl·lic fet de restes industrials, en la seva línia d'art pobre i popular.

Logos Rutes

Centre d'interpretació tèxtil La Fàbrica

El Pla de Santa Maria

La visita permet seguir la història de la indústria tèxtil al municipi, mentre que el Museu Agrícola recull un impressionant conjunt de carruatges i eines del camp. Ambdós equipaments estan situats a les naus de l'antiga fàbrica tèxtil del Pla de Santa Maria.

Logos Rutes

Església romànica de Sant Ramón

El Pla de Santa Maria

Temple romànic construït a principis del segle XIII, situat a l’extrem Nord del poble. És una fita dintre de la Ruta del Cister. Primer, es va dedicar a Santa Maria; després, a la Mare de Déu del Roser i, als inicis del segle XX, a Sant Ramon de Penyafort.

Logos Rutes

Sindicat Agrícola

El Pla de Santa Maria

El Celler Cooperatiu, ubicat al carrer del Sindicat. Construït el 1912 per encàrrec del Sindicat Agrícola del Pla de Cabra, malgrat el seu estil modernista, ja incorpora alguns conceptes arquitectònics del noucentisme.

Logos Rutes

Torre de la Mixarda

Figuerola del Camp

Torre de guaita del segle XVII. Situada a 3,6 km del nucli de població i en direcció a Valls, a la partida del Mas d'en Llop. És de planta circular, de maçonaria i fa 10,5 metres d'alçada per 6 de diàmetre. El 1985 va ser declarada Bé d'Interès Cultural i és de titularitat municipal. Des del 2014 la Torre de la Mixarda forma part d'un programa de reintroducció de l'òliba blanca.

Logos Rutes

Cova megalítica de Gat

Figuerola del Camp

Es tracta d'una cova sepulcral del període calcolític o del bronze inicial, on s'hi van practicar inhumacions. Va ser excavada pel doctor Salvador Vila-seca l'any 1934 i posteriorment s'hi han fet diverses intervencions arqueològiques.

Logos Rutes

Pont medieval del Diable

Figuerola del Camp

Aqüeducte o pont de pedra seca situat sobre el Torrent dels Masos, a 3,6 km del nucli de població de Figuerola en direcció cap al camí de Valls i la Torre de la Mixarda. Consta d'un arc de punt rodó de 8 metres d'altura, 18 de llargada i 0,80 d'amplada i es recolza, a banda i banda, sobre la roca dels marges del torrent. La primera notícia coneguda data de l'any 1285, quan l'abat de Poblet cedeix l'aigua i l'aqüeducte als homes de Valls.

Logos Rutes

Llogaret de Masmolets

Masmolets

Masmolets és un dels agregats de Valls, situat en un petit tossal a la dreta de la carretera N-240, a uns quatre km de Valls. El petit agrupament de cases que forma el poble són típicament rurals i es caracteritzen per una disposició irregular, la combinació de pedra, morter i maó, així com la disposició de bigues de fusta en les llindes d'algunes obertures. Constitueixen un conjunt uniforme amb excepció de l'església que, situada en un petit tossal, sobresurt del nivell general del poble.

Logos Rutes

Cooperativa Agrícola Modernista

Nulles

La Cooperativa Vinícola de Nulles va ser fundada l'any 1917, i poc després li va sortir la competència d'una altra cooperativa al mateix poble. Ambdues es van acabar fusionant de resultes de la guerra civil espanyola. El celler, on encara s'elabora el vi de Vinícola de Nulles, és un edifici modernista, construït pel prestigiós arquitecte vallenc Cèsar Martinell, que es va inaugurar l'any 1921, després que els mateixos socis de la cooperativa hi aportessin voluntàriament la mà d'obra.

Logos Rutes

Jaciment Ibèric de Rabassats

Nulles

El jaciment ibèric de Rabassats va estar en funcionament al segle III aC. La part més ben conservada és l'ala oest, que consta de tres grans estances disposades en forma de U entorn d'un pati. Actualment, el jaciment està obert a tothom que el vulgui visitar.

Logos Rutes

Llogaret de Casafort

Nulles

Casafort, llogaret agregat a Nulles, situat al nord-est del poble. Es coneix que l'any 1359 pertanyia a Francesc de Montbui i tenia cinc focs. La població ha anat disminuint i actualment es redueix a algunes famílies. Actualment la majoria de cases són de turisme rural, que han preservat el tipus de construccions així com l'entorn.

Logos Rutes

La Rectoria de Vilabella

Vilabella

La rectoria nova va edificar-se poc temps després de la construcció de l'església de Sant Pere, beneïda l'any 1862. La inauguració d'aquest nou edifici va fer-se l'any 1864. Una part dels enderrocs de l'antiga església de Santa Maria van ser aprofitats per a la construcció de l'edifici i de la plaça.

Logos Rutes

El Castell-Cal Cristi

Vilabella

Alguns historiadors identifiquen l'emplaçament del casal amb la ubicació de l'antic castell de Vilabella (aquesta teoria podria estar fonamentada en els elements de fortificació que encara resten a la part posterior).. La propietat del casal ha estat al llarg de molts anys en mans de la coneguda família Castellví, que encara la manté. Anteriorment (segles XV-XVIII) va pertànyer als Pontarro. Actualment, aquest casal és conegut amb el nom de ""Cal Cristí"", nom que sembla que data d'inicis del segle XIX i que es podria referir a Santa Cristina, lloc d'origen dels masovers."