Cultius - BENVINGUTS A LA PLANA DE SECÀ

LA TRILOGIA MEDITERRÀNIA A LA PLANA AGRÍCOLA DE SECÀ DE L’ALT CAMP

Els cultius de la Plana Agrícola de Secà de l'Alt Camp

111 km2 únics a Catalunya on els tres cultius bàsics que es donen a la mediterrània: la vinya, el cereal i l’olivera conviuen amb d’altres típicament de secà com són l’avellaner, el cirerer, l’ametller o el garrofer tot donant forma a un mosaic de colors viu, canviant al llarg de l’any, del blanc dels ametllers que floreixen a finals d’hivern, als verds i daurats dels cereals o els rojos de la vinya. Cada època és diferent i única en aquest paisatge que malda per mantenir-se viu i ens ofereix els productes essencials de la cultura mediterrània: l’oli d’oliva, el vi i el pa.

AVELLANER Corylus avellana

Arbret caducifoli de la família de les betulàcies, d’uns 5-6 m d’alçada, sovint més baix i d’aspecte arbustiu i d’escorça grisenca, el fruit del qual és l’avellana. (enciclòpedia.cat)

D.O: Avellana de Reus.

 

GARROFER Ceratonia siliqua

Arbre perennifoli, de la família de les cesalpiniàcies, de 4 a 10 m d’alçària, de soca grossa, de fulles paripinnades, de flors petites agrupades en raïms i de fruits en llegum (garrofa).

Es fa, conreat o subespontani, a les terres calentes de la regió mediterrània.

(Enciclopèdia Catalana).

OLIVER Olea europaea

Arbre perennifoli, de la família de les oleàcies, de 5 a 12 m d’alt, de soca i tronc gruixuts, de fulles lanceolades, rígides i enteres, de flors blanques i petites, agrupades en ramells axil·lars, i de fruits en drupa el·lipsoidal, primerament verds i finalment negres.

Els fruits, les olives, són comestibles i proporcionen un excel·lent oli de cuina. La fusta és molt apreciada en la fabricació de mobles i d’estris diversos. És un arbre molt conreat a la regió mediterrània, d’on és oriünd.

(Enciclopèdia Catalana).

DO Siurana

CIRERER  Prunus avium

Arbre caducifoli, de la família de les rosàcies, normalment poc alt, que pot atènyer, però, fins a 15 m d’alçària, de tronc ben definit, amb escorça d’un gris rogenc lluent que es desprèn en bandes primes transversals, fulles ovatooblongues amb una o dues glàndules vermelles al capdamunt del pecíol, acuminades i serrades, amb dents profundes però obtuses, flors blanques, agrupades en nombre de 2 a 6 en umbel·les sèssils, i fruits drupacis, les cireres.

(Enciclopèdia Catalana).

 

AMETLLER Prunus amygdalus

Petit arbre d’origen oriental, de la família de les rosàcies, molt cultivat a la regió mediterrània, de fulles lanceolades i dentades, i de flors blanques o feblement rosades que apareixen en gran abundor, abans que les fulles, en ple hivern.

(enciclòpedia.cat)

CEREAL / BLAT Triticum sp

Gènere de plantes herbàcies anuals o més rarament biennals, de la família de les gramínies, de fulles linears, tija erecta, fistulosa o plena, que pot atènyer 1 m d’alçada o més, arrels fasciculades i flors agrupades en espigues terminals. (Enciclopèdia Catalana).

IGP: Pa de pagès català.

 

VINYA Vitis vinifera

Planta, de la família de les vitàcies, amb circells opositifolis, de fulles, o pàmpols , palmatilobulades i irregularment dentades, de flors petites, verdoses i de corol·la caduca, agrupades en panícules, i de fruits, els grans de raïm , en baia arrodonida, groguenca, rosada o d’un blau violat fosc, disposat en panícula(Enciclopèdia Catalana).

DO: Tarragona, Catalunya, Cava.